Main menu:
Η θέση της Α΄ ΚΟΚΔ για τη συνεχιζόμενη αναστολή της θήρας
Η Α΄Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης και Δωδεκανήσου, για πολλοστή φορά εκφράζει τα παράπονα της καθώς και αυτά των 15,000 πολιτών κυνηγών που εκπροσωπεί, σχετικά με τη συνεχιζόμενη απαγόρευση της θήρας, στα πλαίσια των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για τον περιορισμό της μετάδοσης του Covid-
Αισθανόμαστε ότι υποτιμάται η νοημοσύνη των κυνηγών και των εκπροσώπων τους. Η θήρα, όπως είναι γνωστό, αποτελεί μια αυστηρά ρυθμισμένη δραστηριότητα, για την άσκηση της οποίας, ο κάθε κυνηγός καταβάλλει ένα σημαντικό ποσό στην Πολιτεία. Συνεπώς, οι κυνηγοί πέρα από τις σχετικές υποχρεώσεις έχουν και δικαιώματα, τα οποία, αυτή την περίοδο καταπατούνται αδίκως.
Από το καλοκαίρι 2020 –διαβλέποντας τον κίνδυνο του 2 ου κύματος της πανδημίας-
Αιφνιδιαστικά όμως, το Νοέμβριο και παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, το κυνήγι συμπεριλήφθηκε στις υπό αναστολή δραστηριότητες και μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου έχει «κλείσει» το κυνήγι. Το ολιγοήμερο «άνοιγμά» του, μέσα στις γιορτές, μάλλον –θέλουμε να ελπίζουμε για το αντίθετο-
Η απαγόρευση της θήρας συνεχίζεται, ενώ άλλες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην ύπαιθρο, όπως η πεζοπορία-
Σε τι διαφέρει π.χ. ο ορειβάτης από τον κυνηγό, ο οποίος μάλιστα πληρώνει για να ασκήσει τη δραστηριότητά του; Ειδικά στην περίπτωση των κυνηγών, ο έλεγχος σκοπιμότητας μετακίνησης τους είναι πολύ πιο εύκολο να πραγματοποιηθεί από τις Αστυνομικές Αρχές, καθώς η θήρα ασκείται αποκλειστικά και μόνο από πολίτες που διαθέτουν τη σχετική άδεια για την περίοδο 2020-
Ως γνωστόν, το κυνήγι βάσει νόμου αποτελεί ατομική αθλητική δραστηριότητα που ασκείται μόνο στη φύση [Δασικός Κώδικας (Ν.Δ. 86/69, άρθρο 251 παρ. 1), «…η θήρα επιτρέπεται να ασκείται ως άθλημα καθ’ όλην την Επικράτειαν…»]. Η αναγνώριση, λοιπόν, της θήρας ως αθλήματος, θα έπρεπε αυτοδικαίως να εντάσσει τους κυνηγούς σε εκείνη την κατηγορία πολιτών που έχουν τη δυνατότητα ατομικής άσκησης σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους (μάλιστα λαμβάνει χώρα μακριά από κατοικημένες περιοχές, χωρίς να υπάρχουν επαφές μ’ άλλους ανθρώπους).
Εξάλλου, οι της επιστημονικής επιτροπής, κυβερνητικοί παράγοντες, ακόμα και ο κ. Πρωθυπουργός στα διαγγέλματά του αυτή την περίοδο του lockdown, ουκ ολίγες φορές αναφέρθηκαν στην ανάγκη της άθλησης, ιδιαίτερα στη φύση και της εκτόνωσης των πολιτών, καθώς πέρα της σωματικής υγείας, εξίσου σημαντική είναι και η διατήρηση της ψυχικής.
Ε λοιπόν, το κυνήγι αποτελεί τη φυσική διέξοδο των κυνηγών –για κάποιους εκ αυτών τη μοναδική-
Θεωρούμε λοιπόν δίκαιο το αίτημα των εκατοντάδων χιλιάδων κυνηγών να σταματήσει αυτός ο εμπαιγμός και το κυνήγι –όπως και άλλες δραστηριότητες της υπαίθρου, όπως π.χ. το ψάρεμα-
Δεν αιτούμαστε προνομιακή μεταχείριση, αντιθέτως απαιτούμε την ίδια μεταχείριση μ
* Τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες αναφορικά με το κυνήγι:
Αυστρία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί και το κυνήγι διεξάγεται κανονικά, με την τήρηση μέτρων προφύλαξης (απολύμανση, μάσκα προσώπου, απόσταση 1,5m, απολύμανση)
Βέλγιο: Από τον Οκτώβριο, το κυνήγι διεξάγεται κανονικά σε ομάδες έως 4 ατόμων.
Βοσνία-
Βουλγαρία: Δεν θεσπίστηκαν περιορισμοί.
Γαλλία: Επιτρέπεται για λόγους διαχείρισης το κυνήγι αγριόχοιρου και άλλων μεγάλων τριχωτών θηραμάτων, όπως και σε είδη που δύναται να προκαλέσουν ζημιές στην αγροτική παραγωγή.
Γερμανία: Αν και λόγω του Ομοσπονδιακού συστήματος ισχύουν διαφοροποιήσεις σε κάθε ένα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια, γενική γραμμή είναι το κυνήγι να επιτρέπεται, με την τήρηση των μέτρων υγιεινής (απολύμανση, μάσκα προσώπου, απόσταση 1,5m).
Δανία: Το κυνήγι επιτρέπεται, με περιορισμούς στην κινητικότητα των κυνηγών μεταξύ Περιφερειών, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα κάθε εβδομάδας.
Εσθονία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί κυνηγίου.
Ηνωμένο Βασίλειο: Υπάρχει απαγόρευση 05/11-
Ισλανδία: Το κυνήγι επιτρέπεται, με περιορισμούς στη μετακίνηση μεταξύ των περιφερειών.
Ισπανία: Επιτρέπεται το κυνήγι, με περιορισμούς στη μετακίνηση μεταξύ περιφερειών.
Ιταλία: Χωρίζεται σε 3 ζώνες περιοχών (κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο). Στο κίτρινο δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, στο πορτοκαλί το κυνήγι επιτρέπεται μόνο τοπικά, στο κόκκινο δεν επιτρέπεται.
Κροατία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί κυνηγίου. Πρέπει, φυσικά, να τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής (απολύμανση, μάσκα προσώπου, απόσταση 1,5m).
Κύπρος: Δεν υπάρχουν περιορισμοί κυνηγίου. Οι κυνηγοί εξαιρούνται από όλους τους περιορισμούς μετακίνησης, με υποχρέωση τους να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας.
Λετονία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί κυνηγίου. Οι κυνηγοί πρέπει απλώς να συμμορφώνονται με όλα τα πρότυπα ασφάλειας.
Λιθουανία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί κυνηγίου, παρά μόνο οι ομάδες να μην αριθμούν περισσότερα από 5 άτομα.
Λουξεμβούργο: Η κυνηγετική δραστηριότητα επιτρέπεται, με τη λήψη προληπτικών μέτρων υγιεινής (απολύμανση, μάσκα προσώπου, απόσταση 1,5m κλπ)
Μάλτα: Δεν υπάρχουν περιορισμοί κυνηγίου
Μαυροβούνιο: Δεν υπάρχουν περιορισμοί κυνηγίου.
Νορβηγία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Η γενική σύσταση είναι να αποφεύγονται συγκεντρώσεις άνω των 5 ατόμων (σε ιδιωτική κατοικία), ή 20 ατόμων σε υπαίθριο χώρο.
Ολλανδία: Το κυνήγι επιτρέπεται σε ομάδες των 4 ατόμων, ή από μέλη της ίδιας οικογένειας. Πριν και μετά το κυνήγι, οι κυνηγοί πρέπει να συμμορφώνονται με όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής.
Ουγγαρία: Η κυνηγετική δραστηριότητα επιτρέπεται για τους κυνηγούς μεταξύ 5π.μ.-
Πολωνία: Επιτρέπεται το ατομικό κυνήγι χωρίς περιορισμούς.
Πορτογαλία: Στις 7 Νοεμβρίου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι 121 από τις 170 περιφέρειες της χώρας. Σε αυτές τις περιφέρειες το κυνήγι απαγορεύτηκε τα επόμενα σαββατοκύριακα για όλα τα είδη, εκτός από τους αγριόχοιρους. Στις υπόλοιπες περιφέρειες το κυνήγι συνεχίζεται κανονικά.
Ρουμανία: Το ατομικό κυνήγι επιτρέπεται, καθώς και το ομαδικό μέχρι 10 άτομα.
Σερβία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Οι κυνηγοί πρέπει απλώς να συμμορφώνονται με τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής (απολύμανση, μάσκα προσώπου, απόσταση 1,5m).
Σλοβακία: Οι κυνηγοί εξαιρούνται από τους γενικούς περιορισμούς μετακίνησης, που ισχύουν για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Το κυνήγι επιτρέπεται με προσοχή στα μέτρα υγιεινής (απολύμανση, μάσκα προσώπου, ελάχιστη απόσταση 2 m).
Σλοβενία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Οι κυνηγοί επιτρέπεται να ταξιδεύουν και να κυνηγούν, εφόσον συμμορφώνονται με τα μέτρα υγιεινής(απολύμανση, μάσκα προσώπου, απόσταση 1,5m).
Σουηδία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Οι κυνηγοί πρέπει να συμμορφώνονται με όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής (απολύμανση, μάσκα προσώπου, απόσταση 1,5m).
Τσεχία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Το κυνήγι επιτρέπεται και ως προς την ατομική, και ως προς την ομαδική μορφή του. Πρέπει, φυσικά, να τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής (απολύμανση, μάσκα προσώπου, απόσταση 1,5m).
Φινλανδία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην άσκηση της θήρας.