Πρόσφατα νέα από την ΚΟΣ - AKOKD

Go to content

Main menu:

Πρόσφατα νέα από την ΚΟΣ

Ειδήσεις
 


Σαββατοκύριακο ...δηλητήριο
Νέα από την Κρητική Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων


Το Σαββατοκύριακο 27 & 28 Αυγούστου, η Κρητική Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων ήταν ιδιαίτερα απασχολημένη. Αρχικά το Σάββατο το πρωί (27-8-2016) η Ντάικα με τον Σπύρο επιχείρησαν στην περιοχή Ξηροπήγαδο, κοντά στον οικισμό Γάλιπε Ηρακλείου. Είχε προηγηθεί σχετική καταγγελία για δηλητηρίαση σκύλου από δόλωμα. Δυστυχώς, η καταγγελία επιβεβαιώθηκε και η Ντάικα εντόπισε τα πτώματα ενός σκύλου, μιας γάτας και ενός πετροκούναβου (ζουρίδα). Επιπρόσθετα, εντόπισε και 3 δολωμάτα (κομμάτια σαλάμι με δηλητήριο) τα οποία περισυνελέχθησαν και υποβλήθηκε μήνυση.

Την ίδια μέρα ο Γιάννης και η Καρίνα αναταποκρίθηκαν σε καταγγελία κυνηγού, ο οποίος δυστυχώς έχασε το ένα του σκυλί και μπόρεσε να σώσει το δεύτερο. Τα σκυλιά κατανάλωσαν δηλητηριασμένα δολώματα σε περιοχή ανάμεσα στον Αγ Ονούφριο και τον Καλαθά, στο Ακρωτήρι Χανίων. Η Καρίνα εντόπισε άλλο ένα δηλητηριασμένο σκύλο, αλλά δεν εντόπισε άλλα δολώματα.

Την Κυριακή (28-8-2016) ο Σπύρος και η Ντάικα επισκέφθηκαν τη θέση Κατσοπρινιάς, κοντά στον οικισμό Καινούργιο Χωριό Ηρακλείου, κατόπιν καταγγελίας. Η Ντάικα εντόπισε 8 δολώματα και νεκρά ένα πετροκούναβο (ζουρίδα) και έναν σκατζόχοιρο. Περισυνελλέχθησαν και υποβλήθηκε μήνυση στο αστυνομικό τμήμα.

Επιπρόσθετα από τα παραπάνω, επιβεβαιωμένα περιστατικά, καταφθάνουν τις τελευταίες ώρες πολλές καταγγελίες, γεγονός ότι το φαινόμενο είναι σ' έξαρση αυτό το διάστημα. Όλες τις καταγγελίες θα τις ερευνήσει η ομάδα.

 
 
 
 
 
 

Ποιά είναι η Κρητική Ομάδα Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων;

Οι δύο ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που στελεχώνουν την ΚΟΣ, η Ντάικα και η Καρίνα, είναι γερμανικοί ποιμενικοί ηλικίας 18 μηνών. Το πρώτο μέρος της εκπαίδευσής τους πραγματοποιήθηκε στην Ανδαλουσία (Ισπανία), από το Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης “Perros contra el Veneno” με έδρα την Ισπανία (Glorieta de la Cruz No. 11, ES-23560 – Huelma, Spain). Πρόκειται για ειδική πρότυπη μονάδα εκπαίδευσης σκύλων εργασίας, η οποία δραστηριοποιείται από 25ετίας στο χώρο και θεωρείται αυθεντία στο αντικείμενο πανευρωπαϊκά, έχοντας εκπαιδεύσει περισσότερες από 10 ομάδες ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και αλλού.

Η ΚΟΣ επικεντρώνεται στην ανεύρεση δηλητηριασμένων δολωμάτων και νεκρών δηλητηριασμένων ζώων με προτεραιότητα στην ύπαιθρο, έπειτα από σχετική ενημέρωση/καταγγελία από ιδιώτες ή και αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίοι θα μπορούν να ενημερώνουν για πιθανά περιστατικά δηλητηρίασης είτε απευθείας στους χειριστές των σκύλων, είτε στα τηλέφωνα της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου (28210 98147) και του ΠΚ-ΜΦΙΚ (2810 393281), είτε στις αρμόδιες υπηρεσίες (Αστυνομία ή/και Δήμος εάν πρόκειται για αστική περιοχή ή κοντά σε κατοικημένη περιοχή, Αστυνομία/αρμόδια Δασική Υπηρεσία εάν πρόκειται για την ύπαιθρο).

Για τις αστικές περιοχές, αυτοψίες θα γίνονται επιλεκτικά και σε συνεννόηση πάντα με το ΜΦΙΚ, την ΑΚΟΚΔ, τους χειριστές και τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς οι συνθήκες στις πόλεις (πολυκοσμία, κίνηση οχημάτων, κίνηση άλλων ζώων, φασαρία κ.λπ.) δυσχεραίνουν την απόδοση των σκύλων.

Οι καταγγελίες θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτομερείς (ακριβές σημείο περιστατικού, τύπος χώρου, πιθανά ευρήματα, τηλέφωνα επικοινωνίας με το άτομο που δίνει την πληροφορία κ.α.) και οποιοδήποτε εύρημα δεν θα πρέπει να μετακινείται από την περιοχή, πριν ειδοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και η ΚΟΣ.

Στην Κρήτη, την ομάδα απαρτίζουν:

Ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας κ. Σπύρος Νηστικάκης και η Ντάικα, οι οποίοι θα επιχειρούν στην Ανατολική Κρήτη (ΠΕ Ηρακλείου και ΠΕ Λασιθίου). Τηλέφωνο επικοινωνίας για καταγγελία περιστατικού δηλητηρίασης: 6948 512177.

Ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας κ. Γιάννης Γρηγοράκης και η Καρίνα, οι οποίοι θα επιχειρούν στη Δυτική Κρήτη (ΠΕ Χανίων και ΠΕ Ρεθύμνου). Τηλέφωνο επικοινωνίας για καταγγελία περιστατικού δηλητηρίασης: 6948 512153.

 
 
 
 
 
 
 
Back to content | Back to main menu