Παρουσίαση Κρητικής Ομάδας Σκύλων - AKOKD

Go to content

Main menu:

Παρουσίαση Κρητικής Ομάδας Σκύλων

Ειδήσεις
 

Παρουσίαση της Κρητικής Ομάδας Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων


Η Κρητική Ομάδα Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΚΟΣ) είναι γεγονός! Δύο Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες και δύο εξαιρετικοί γερμανικοί ποιμενικοί σκύλοι, ειδικά εκπαιδευμένοι για να ανιχνεύουν δηλητηριασμένα δολώματα και νεκρά δηλητηριασμένα ζώα, θα περιπολούν στο εξής την Κρητική ύπαιθρο, αποτρέποντας τις περαιτέρω απώλειες άγριων αλλά και οικόσιτων ζώων από δηλητηρίαση.

Οι δύο ειδικά εκπαιδευμένοι γερμανικοί ποιμενικοί σκύλοι που στελεχώνουν την ΚΟΣ, η Ντάικα και η Καρίνα, είναι ηλικίας 18 μηνών. Το πρώτο μέρος της εκπαίδευσής τους πραγματοποιήθηκε στην Ανδαλουσία (Ισπανία), από το Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης “Perros contra el Veneno” με έδρα την Ισπανία. Πρόκειται για ειδική πρότυπη μονάδα εκπαίδευσης σκύλων εργασίας, η οποία δραστηριοποιείται από 25ετίας στο χώρο και θεωρείται αυθεντία στο αντικείμενο πανευρωπαϊκά, έχοντας εκπαιδεύσει περισσότερες από 10 ομάδες ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και αλλού.

Η Ντάικα και η Καρίνα έφτασαν στην Κρήτη στις 16 Ιουνίου 2016, για να συναντήσουν τους νέους τους ιδιοκτήτες και χειριστές, Σπύρο Νηστικάκη και Γιάννη Γρηγοράκη, Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες και οι δύο της Α
Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου (Α ΚΟΚΔ). Από εκείνη την ημέρα μέχρι και τις 20 Ιουλίου 2016, εκπαιδεύονταν καθημερινά με διπλές αυτοψίες και ασκήσεις μαζί με τους χειριστές τους, προκειμένου οι μεν σκύλοι να εγκλιματιστούν στις συνθήκες του νησιού οι δε χειριστές να εκπαιδευτούν στη δύσκολη εργασία που καλούνται πλέον να διεκπεραιώσουν, πέραν των υπόλοιπων υποχρεώσεών τους.

Ήδη κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης η ΚΟΣ έφερε εις πέρας 4 περιστατικά δηλητηριάσεων, εντόπισε 8 νεκρά δηλητηριασμένα ζώα, 2 δηλητηριασμένα δολώματα, περισσότερες από 15 θηλιές, 2 δόκανα, 1 παγίδα για σφίγγες και φυτοφάρμακα που πιθανά είχαν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή δηλητηριασμένων δολωμάτων, κατέθεσε 3 μηνύσεις ενώ πραγματοποίησε και μία αυτόφωρη σύλληψη στην περιοχή Κούρτεσι Οροπεδίου Λασιθίου, υπόθεση που έχει πάρει ήδη το δρόμο της δικαιοσύνης.

Η ομάδα παρουσιάστηκε επίσημα στο κοινό της Κρήτης στις 21 Ιουλίου 2016, σε μία επίδειξη που συντόνισε ο Ισπανός εκπαιδευτής των σκύλων Jesus Lopez Valliadolid και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθως παραχώρησαν οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Δρ. Σταύρος Ξηρουχάκης &ι Δρ. Μιχάλης Προμπονάς) και της Α
Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου (κ. Γιώργος Χαβαλεδάκης, πρόεδρος της Α ΚΟΚΔ & Καλογερής Νικόλαος, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης και Αντιπρόεδρος Α΄ ΚΟΚΔ).

Η ΚΟΣ επικεντρώνεται στην ανεύρεση δηλητηριασμένων δολωμάτων και νεκρών δηλητηριασμένων ζώων με προτεραιότητα στην ύπαιθρο, έπειτα από σχετική ενημέρωση/καταγγελία από ιδιώτες ή και αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίοι θα μπορούν να ενημερώνουν για πιθανά περιστατικά δηλητηρίασης είτε απευθείας στους χειριστές των σκύλων, είτε στα τηλέφωνα της Α
Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου (28210 98147) και του ΠΚ-ΜΦΙΚ (2810 393281), είτε στις αρμόδιες υπηρεσίες (Αστυνομία ή/και Δήμος εάν πρόκειται για αστική περιοχή ή κοντά σε κατοικημένη περιοχή, Αστυνομία/αρμόδια Δασική Υπηρεσία εάν πρόκειται για την ύπαιθρο).

Οι καταγγελίες θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτομερείς (ακριβές σημείο περιστατικού, τύπος χώρου, πιθανά ευρήματα, τηλέφωνα επικοινωνίας με το άτομο που δίνει την πληροφορία κ.α.) και οποιοδήποτε εύρημα δεν θα πρέπει να μετακινείται από την περιοχή, πριν ειδοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και η ΚΟΣ.


Η ομάδα, χωρίζεται σε δύο κλιμάκια, τα οποία απαρτίζουν:

Ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας κ. Σπύρος Νηστικάκης και η Ντάικα, οι οποίοι θα επιχειρούν στην Ανατολική Κρήτη (ΠΕ Ηρακλείου και ΠΕ Λασιθίου). Τηλέφωνο επικοινωνίας για καταγγελία περιστατικού δηλητηρίασης: 6948 512177.

Ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας κ. Γιάννης Γρηγοράκης και η Καρίνα, οι οποίοι θα επιχειρούν στη Δυτική Κρήτη (ΠΕ Χανίων και ΠΕ Ρεθύμνου). Τηλέφωνο επικοινωνίας για καταγγελία περιστατικού δηλητηρίασης: 6948 512153.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Back to content | Back to main menu